STILLEBEN

Karin Bengtsson

Nya målningar

Som motiv inom måleriet har Stilleben varit en ständig källa till inspiration bland konstnärer ända sedan 1500-talet. 

    Med Cezanne tog genren ett befriande kliv ut ur den strängaste formalismen och här i Sverige kunde en konstnär som Torsten Renqvist göra stor konst på 1950-talet av en hushållsrulle med hjälp att lödig oljefärg. Karin Bengtssons frontala studier påminner kanske mer om de flamländska mätarna. Med stor skicklighet och genuin känsla för de enkla tingen, ett sprucket krus, en blomkvist, speglar hon det kontemplativa lugnets tidlösa skönhet. 

     Karin Bengtsson har genom åren ställt ut på många håll i Sverige och även internationellt. Så roligt för oss på Kammaren att hälsa henne välkommen tillbaka till sin barndomsstad med denna utställning!

Utställningen pågår 12 oktober - 2 november
vernissage lördag 12 oktober 11-15
torsdag - fredag 17 oktober - 1 november 12-17
finissage lördag 2 november 11-14


BESTIARIUM

Elna-Karin Helgesson

Keramiker och formgivare

Höstsäsongen på galleriet startar vi med keramik signerad Elna-Karin Helgesson. Den minnesgode erinrar sig kanske Helgessons tekannor och Kammarenkrukan tidigare på galleriet, men nu är det dags för en större exponering av konstnärens arbeten.

BESTIARIUM är en keramisk utflykt i djurens och växternas värld. Med klanger från såväl medeltid som jugend och popkonst.

medeltidaverk som i ord och bild skildrar olika djur. Dessa är mer sakligt beskrivande men omfattar även fantastiska skildringar av fabeldjur. För medeltidsmänniskan existerade drakar, enhörningar, kentaurer och fauner som verkliga väsen. Ofta finns moralisk lärdom. Efterhand upptogs inte bara djur i bestiarierna utan även växter, metaller, himlakroppar och föremål.”

I sällskap med sina skalbaggar, noshörningar och fåglar kommer Elna-Karin Helgesson till vernissagen på Kammaren 7 september och berättar om sommarens skapande hemma i Kåseberga.

Det är första gången som Lundapubliken får tillfälle att närmare bekanta sig med Elna-Karin Helgessons bukoliska universum.

En utställning som, tycker vi, vägrar släppa taget om sommarens sista skälvande ögonblick!

Utställningen pågår 7 - 28 september
vernissage lördag 7 sept 11-14
onsdag-fredag 11-13 sept 12-17
fredag 20 sept 12-17
Kulturnatten lördag 21 sept 12-20
fredag 27 sept 12-17
finissage lördag 28 sept 11-14

Fotografen Torbjörn Helgesson


2 X KARLSSON

Ia & Hasse Karlsson

Akvarell- och akrylmålningar

 

Vårens avslutande utställning på Galleri Kammaren visar nya målningar i akvarell och akryl av Ia och Hasse Karlsson. 

Det blir faktiskt första gången som paret ställer ut tillsammans i Lund! En gång i tiden studerade de samtidigt på Konstfack i Stockholm. Numera bor och arbetar de sedan åtskilliga år på Vitemölla. 

      Hasse Karlssons virtuosa akvareller har precis som Ia:s färgfräcka hus och hästar fängslat en allt större publik. Medan Ia föredrar att hålla sig i ateljéen, så kan man stöta på Hasse lite varstans i landskapet där en ödegård eller ett akterseglat bilvrak fångat hans intresse. Några större akvareller från ett besök på Island vidgar perspektivet.

       Under vernissagedagen kommer både Ia och Hasse att finnas på plats och Hasse kommer dessutom att måla inför publik på Kammarens förhoppningsvis soldränkta innergård!

 
 Utställningen pågår 11 maj - 1 juni
onsdag-fredag under maj 14-18
finissage lördag 1 juni 11-14
 

Affish jpg 2xkarlsson.jpg

FRAMELESS FACES

Nya bilder av glaskonstnären Bertil Vallien

2 - 30 mars 2019

”Själv tecknar jag ofta med vänster hand
bara för att komma ifrån den skicklighet som
har övats upp i höger hand…”
(Bertil Vallien, intervju 1965)

Nu handlar det om bilder, teckningar, skapade speciellt för denna utställning i Lund. Vi kallar utställningen FRAMELESS FACES. 

Exakt vad publiken kommer att få se vernissagedagen 2 mars vet ingen. Bilder i mindre och större format är allt vi kommit överens om. Bertil har fria händer att göra vad som faller honom in och den som har vägarna förbi galleriet under fredagen när han arbetar där ensam kan kika in genom ett titthål i fönstret och få en skymt av äventyret. Ett annorlunda ateljébesök, ett unikt tillfälle att i Lund få se Bertil Vallien in action. 

“Den värsta fråga en konstnär kan få, och det har jag fått bekräftat oräkneliga gånger, är “Var får du allt ifrån?” Frågan är så renons på inlevelse att den kan täppa till truten på den mest pratglade.
      När jag ser Bertil arbeta och hör honom prata om sitt arbete handlar det alltid om kontinuitet. Att hålla på. Det ena arbetet ger det andra. Var får du allt ifrån? Bertil skrattar åt frågan, han vet att idéerna inte levereras med brevbäraren eller någon annan. Jag kan titta på hans händer och delvis förstå hans storhet som konstnär. Härifrån, säger de. Ur dessa händer kommer det mesta. Deras glädje att få hålla på, vara verksamma, greppa om materialen. Händerna visar vägen. Kan det vara så banalt? Jag tror det och Bertil, som är en sansad man, protesterar inte.”


(ur Staffan Bengtssons kommade bok “Inside: Bertil Vallien”)

Utställningen pågår 2-30 mars
vernissage lördag 2 mars 11-15
onsdag-fredag i mars 14-18
finissage lördag 30 mars 11-14

Bertil Vallien kom till oss i Lund, tecknade med sitt kol och sina kritor och erövrade folkets jubel!

Till Bertil V

“En människas litenhet? Hur lätt ett liv väger, sådär en 7 gram. Nyss färdades dessa 7 gram medelst cykel på vägen mellan Hemmet och Folkets hus. Glada grammen ställde sedan ifrån sig sin hoj och gick in. Lämnade hela det förbannade kosmos åt sitt öde. Och mörker. Nu sitter människans litenhet i stora soffan och ser Nyheterna på tv. Eldar brinner, människornas små hus förkolnas i svärtan.Vad händer med våra ögon då? Ut i kosmos färdas vår blick, lösgjord, hemlös, som Major Tom i sin svävande kalla övergivenhet. 7 gram, det är vetenskapligt bevisat.” (S B, 1 mars 2019)

SDS 2 mars.jpg

RENDEZ-VOUS

Thomasine vs Gerd Miller
1 - 23 februari 2019

“Vem kan med säkerhet säga att inte Meningen Eller rent av Själen står att finna i Allers eller Vogue?”
(Ola Billgren, 1986)

Svenskt mode lyckas då och då slå internationellt. På 1960-talet syntes Katja of Swedens kreationer lite varstans i världen, inte minst i USA, och på senare år har en kläddesigner som Bea Szenfeld skapat rubriker med kläder åt bland andra Lady Gaga. Att vi har en världsstjärna från skånska Vinslöv är kanske mindre känt, men Thomasine Barnekow håller sedan några år tillbaka på att erövra världen med unika skulpturala handskar. Operan i Paris, Harpers Bazaar, Interview magazine -  hennes konst finns plötsligt överallt. Och snabbt går det. Exponeringar av hennes kreationer har visats på flera håll i världen, senast i New York och Sydkorea. Men nu kommer hon till Lund och Galleri Kammaren för att visa vad en skicklig designer kan göra av en bit handskskinn och genuin känsla för konsthistoria.

För att accentuera den sofistikerade leken har vi sammanfört Thomasine med en annan svenska med öga för det extravaganta och flärdfulla - tidningsillustratören Gerd Miller. Båda kvinnorna har inte bara råkat figurera i internationella magasin som Vogue, deras konstnärlighet har dessutom estetiska beröringspunkter. Gerd Millers karriär nådde sina höjdpunkter på 1960-talet då hennes närmast fotorealistiska illustrationer förekom i den så kallade kolorerade pressen där hon blev stilbildande. Kammaren visar ett dussintal av hennes unika bilder i gouache-teknik. 

Att kommunicera mode är en raffinerad konst. Gerd Millers målningar är på sätt och vis ett slags skyltfönster för 1960- och 1970-talets klädkoder. Såhär klädde kvinnor och män sig som befann sig i dåtidens vimmel. Illustrationerna som en gång speglade romantiska noveller i veckopressen har idag blivit spännande tidsmarkörer. När Thomasine presenterar sina handskar gör hon det ofta i ett slags konstfulla gestaltningar som kan påminna om Millers värld. Skickliga fotografer har fått fritt fram att tolka hennes arbeten i fräcka bilder som blivit konstverk i sig.

“Embrace Space” fotograf BenjaminTaguemount

“Embrace Space” fotograf BenjaminTaguemount

Thomasine Barnekow föddes i Vinslöv för 36 år sedan och numera har hon sin verksamhet förlagd till Paris. Hon utbildade sig på Design Academy Eindhoven. Till hennes mer fräcka uppdrag hör att hon skapade ett slags självlysande handskar åt franske filmregissören Luc Bresson för filmen Valerian.

Gerd Miller 1960-tal

Gerd Miller 1960-tal

Gerd Miller (1925-1988) hade både utbildat sig i Sverige och USA innan hennes karriär tog fart. I Sverige arbetade hon åt tidningar som Damernas värld och Husmodern. Internationellt i huvudsak engelska och franska magasin, som Elle och Vogue. Stilistisk jämfördes hon med sådana som Norman Rockwell vars illustrationer idag klubbas för miljoner på de stora auktionshusen.

Utställningen pågår till 23 februari 

vernissage fredag 1 februari 17-19
lördag 2 februari 11-14
onsdag-fredag 6-8 februari 14-18
onsdag-fredag 13-15 februari 14-18
onsdag-fredag 20-22 februari 14-18
finissage lördag 23 februari 11-14
 


GUSTAVSBERG I LUND

Svenskt konsthantverk
8 december 2018 - 19 januari 2019

Det var självaste Wilhelm Kåge som 1942 grundade Gustavsbergs Studio. Där skulle porslinsfabrikens konstnärer kunna utveckla sitt nytänkande med närhet till ugnarna.  Här började, om man så vill, det moderna svenska konstgodsets segertåg. Först med profiler som Stig Lindberg och Berndt Friberg och Tyra Lundgren och flera andra. Symbolen med "studiohand” blev en kvalitetsstämpel för den yppersta keramiken.

G-studion har funnits som bas för konsthantverkare ända sedan dess. Men gång på gång har de gamla fabrikslokalernas existens varit hotad och idag är situationen osäkrare än någonsin. Värmdö kommun som äger byggnaderna vill sälja rubb och stubb och därmed göra Anders Ljungberg och Kina Björklund och Per B Sundberg och de andra hemlösa. Konsekvenserna skulle vara förödande för det svenska konstgodset. Just nu utreds om Ateljéföreningen, där konstnärerna ingår, skulle kunna övertaga fastigheterna men den ekonomiska frågan är fortfarande svårlöst.

”Planerna på att sälja ateljélokalerna där det tillverkats världskänd keramik i 150 år har kantats av protester. Den styrande alliansen har uppvaktats med över 7 000 namnunderskrifter, demonstranter har tågat och i sociala medier har upprop spridits. Nu väntas dock husen säljas till ett privat fastighetsbolag…”(Dagens Nyheter, 15 april 2018)

För att visa vilken unik kraft och skönhet som Gustavsbergs Studion besitter och för att understryka den nationella betydelse som G-studion faktiskt har, så visar Galleri Kammaren nu ett generöst urval av produktionen i ateljéerna. Ett dussin konsthantverkare - idag arbetar man i alla sorters material - medverkar med närmare 100-talet objekt, alltifrån vardagliga bruksföremål till unika silverskulpturer. Deltagande konstnärer: Barbro Johansson, Kina Björklund, Åsa Lindström, Caroline Södergren, Linn Sjöstedt, Monica Johansson, Anders Ljungberg, Inger Andersson, Malin Stocke Wikström, Malin Floyd Welin, Petra Skogh.

Utställningen pågår till 19 januari 2019

torsdagar 14:00-17:00
fredagar 14:00-17:00


G L A S B I T A R

Utställning med Annika Jarring

Glas, keramik, tenn

Affisch GLASBITAR.jpg

18 maj - 9 juni 2018

Vernissage fredagen 18 maj kl 16-19
med Annika Jarring på plats!

1990-talet var ett sällsynt kreativt decennium i Sverige, det föddes konstnärer i musikbranschen och konsten och designen som aldrig förr. Ett av de nya namnen på allas läppar var glasformgivaren Annika Jarring. Med sina "omöjliga" glaspjäser i planglas och silikonmassa väckte hon stor uppmärksamhet. Jarring är representerad med ett sådant unikt arbete på Nationalmuseum.

Förutom glas arbetar hon i keramik och tenn - för Firma Svenskt Tenn i Stockholm har hon gjort arbeten som närmast blivit ikoniska och som nu visas på Kammaren.

På galleriet gör vi och Jarring ett första försök till retrospektiv utställning när hon kommer till Galleri Kammaren i Lund och visar ett stort urval ur sin omfattande produktion. Utställningen har vi kort och gott döpt till GLASBITAR. Kammaren är stolta över att hon valt just våra 18 kvadratmeter som spelplats. Till vernissagen fredagen 18 maj kommer Annika ned från glasriket i Småland och ger Kammarens publik chans att på plats få lyssna till ett samtal mellan henne och galleristerna.

Utställningen GLASBITAR pågår från fredagen 18 maj till lördagen 9 juni. 

Annika Jarring med "Samlaren" portfölj i glas 2012 och Pia SvH med "Skrin" i stengods 2014.
Annika Jarring beskriver och signerar sitt glas på Kammaren.
Galleristerna P&S Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein.


 

Ä L S K A D E   T E K A N N A

55 tekannor av 15 konstnärer

Finissage 11.00-14.00, 10 mars 2018
Lilla Fiskaregatan 23 Lund


Årets andra utställning på Galleri Kammaren visar 55 moderna svenska tekannor signerade våra främsta konstnärer. Unika keramiska tekannor har blivit något av det svenska konsthantverkets articles préférés. Formgivare som Signe Persson Melin, Stig Lindberg, Inger Persson och Rolf Sinnemark har med åren skapat tekannor som räknas till deras främsta arbeten. Vardagsföremål som utformats till klassiska skulpturer. 

Deltagande konstnärer:
Gösta Gräs, Inger Persson, Rolf Sinnemark, Stig Lindberg, Erich och Ingrid Triller, Elna-Karin Helgesson, Signe Persson Melin, Gunnar Nylund, Gunnar Hansson, Getten Holm, Hertha Bengtson, Bente Brosböl Hansen, Ulrica Hydman Vallien, Else Adrian, Thomas Anagrius.

Från Österlen kommer Elna-Karin Helgesson, som visar en samling dagsfärska tekannor från sin ateljé vid Backåkra. Ulrica Hydman Vallien representeras av en unik kanna från 1960-talet samt av tre nya oljemålningar med kannan som inspirationskälla.

Utställningen ÄLSKADE TEKANNA fortsätter sin vandring till Österlens Museum, Simrishamn 29 mars-30 september 2018.

Elna-Karin Helgessons tekannor skvallrar på stan…

Elna-Karin Helgessons tekannor skvallrar på stan…

På Galleri Kammaren ställer vi ut en rik samling av kannor tillverkade av totalt 15 konstnärer. Bland annat visar vi en komplett klunga av Inger Perssons jubilerande POP-kanna i starka färger från 1968. Till utställningen har Galleri Kammaren tagit fram en "perfekt tebricka" med POP-kannan i en begränsad upplaga som finns till försäljning under utställningsperioden.

Pia & Staffan

Pia & Staffan

Gunnar Nylund ”handväska”, enda kända exemplaret

Gunnar Nylund ”handväska”, enda kända exemplaret

Inger Persson fotograferad med sina älsklingar från 1968

Inger Persson fotograferad med sina älsklingar från 1968

Signe Persson Melin, en av de första

Signe Persson Melin, en av de första

Signerad 1951 med flundra

Signerad 1951 med flundra

Stig Lindberg signerade med Studiohand 1960-tal

Stig Lindberg signerade med Studiohand 1960-tal

- När vi började inventera vårt projekt med tekannor trodde vi nog aldrig att vi skulle få ihop hela denna grädda av eliten, säger Staffan Bengtsson. Själv får jag aldrig nog av de färgstarka POP- kannorna av Inger Persson som ju fyller 50 bast i år.

-Jag är stolt över att vi har så många unika kannor av Signe Persson Melin, som i mina ögon är något av tekannornas Grand old lady, påpekar Pia Stael von Holstein som driver Galleri Kammaren tillsammans med Staffan Bengtsson. Gösta Gräs är en annan konstnär som är värd att lyfta fram på nytt.

-I sista stund ramlade det in en handmålad kanna från Ulrica Hydman Valliens ateljé på 1960-talet. Är hon fräckast av alla?

-Mest personlig och konstnärlig i alla fall, säger Pia. Under alla omständigheter en unik samling föremål som det nu ska bli roligt att visa för en bredare publik! 


ÖGONSTENAR / Apple of my Eye

Premiär på Galleri Kammaren för samtida svensk smyckekonst

33 olika material av 33 olika konstnärer

Utställningen förlängs 2 december 2017 - 21 januari 2018, Lilla Fiskaregatan 23 Lund, öppet söndag 12.00 - 15.00.
Därefter vandrar utställningen vidare till Vida Museum & Konsthall på Öland 28 april - 24 juni 2018. 

- Det känns spännande att presentera moderna smycken som konstföremål och som går att använda. Smyckena blir en del av ens personliga dresskod. Internationella museer och samlare intresserar sig för modern smyckekonst och gör sina inköp, även i Sverige. Kammaren känner sig stolt över att kunna visa dessa smycken i framkant. Säger Pia Stael von Holstein som startade Kammaren 2016. Tillsammans med Staffan Bengtsson, mest känd för sin populära K-Märkt-serie på tv, tar hon nu Kammaren vidare och öppnar alltså Galleri Kammaren. Som är tänkt att ge Lund mer av samtida konst och design.

-Men vi kommer också att plocka upp ett och annat antikt och modernt föremål ur historien, lovar Staffan Bengtsson, själv förtjust i popkonstens och det moderna konsthantverkets epoker.

- Smyckeutställningen är ett samarbete med Galleri Platina i Stockholm och det ska bli oerhört roligt att se hur Lundapubliken reagerar på smycken som är allt annat än minimalistiska och traditionella. Wiwen Nilsson skulle häpna över de nya smyckematerialens möjligheter, säger Pia Stael von Holstein och lovar att 2018 kommer att bli ett ännu mer kreativt och händelserikt år på Kammaren. 
 

Deltagande konstnärer:
Karin Roy Andersson, Rut-Malin Barklund, Lena Bergestad Jonsson, Dovile Bernardisiute, Lisa Björke, Sofia Björkman, Rebecca Deans, Jenny Edlund, Sonja Ekman, Linnéa Eriksson, Adam Grinovich, Karin Gyllerfelt, Castello Hansen, Daniela Hedman, Hanna Hedman, Aud Charlotte Ho Sook Sinding, Catarina Hällzon, Agnes Larsson, Mia Larsson, Hanna Liljenberg, Helena Johansson Lindell, Helena Lindholm, Agnieszka Knap, Åsa Lockner, Anna Norrgrann, Lena Olson, Chatrine Rinman, Margareth Sandström, Sanna Svedestedt Carboo, Ulrika Svärd, Mona Wallström, Annika Åkerfelt, Amanda Åkermo

Material:
Aluminium, Corian, Hundhår, Emalj, Glas, Guld, Gummi, Horn, Jord, Järn, Kol, Konstruerad korall, Koppar, Stearin, MDF, Papper, Plast, Plywood, Porslin, Pärlemor, Skinn, Sand, Silicon, Oxiderat silver, Silver, Musselskal, Sten, Stål, Tagel, Textil, Titan, Trä, popkorn

Fotografierna är tagna av fotograf Kristian Pohl.

För uppgifter om konstnärernas cv och smyckepris vänligen kontakta galleriet på info@kammaren.org

Under utställningsperioden kommer workshops att äga rum på Kammaren.

Karin Gyllerfelt, textil

Karin Gyllerfelt, textil

Sofia Björkman, plast

Sofia Björkman, plast

Agnes Larsson, kol / Lena Olson, trä

Agnes Larsson, kol / Lena Olson, trä

Amanda Åkermo, hår

Amanda Åkermo, hår

Lisa Björke, koppar

Lisa Björke, koppar

Mia Larsson, musselskal

Mia Larsson, musselskal

Jenny Edlund, horn

Jenny Edlund, horn

Karin Roy Andersson, frön

Karin Roy Andersson, frön

Margareth Sandström, guld

Margareth Sandström, guld

Anna Norrgrann, aluminium

Anna Norrgrann, aluminium

Hanna Liljenberg, papp

Hanna Liljenberg, papp

Adam Grinovich, stål

Adam Grinovich, stål

Charlotte Sinding, silikon

Charlotte Sinding, silikon

Mona Wallström, plywood

Mona Wallström, plywood

Rebecca Deans, jord

Rebecca Deans, jord

Helena Lindholm, tagel

Helena Lindholm, tagel

Lena Bergestad Jonsson, titan

Lena Bergestad Jonsson, titan

Catarina Hällzon, sand

Catarina Hällzon, sand