GUSTAVSBERG I LUND

Svenskt konsthantverk
8 december 2018 - 19 januari 2019

Det var självaste Wilhelm Kåge som 1942 grundade Gustavsbergs Studio. Där skulle porslinsfabrikens konstnärer kunna utveckla sitt nytänkande med närhet till ugnarna.  Här började, om man så vill, det moderna svenska konstgodsets segertåg. Först med profiler som Stig Lindberg och Berndt Friberg och Tyra Lundgren och flera andra. Symbolen med "studiohand” blev en kvalitetsstämpel för den yppersta keramiken.

G-studion har funnits som bas för konsthantverkare ända sedan dess. Men gång på gång har de gamla fabrikslokalernas existens varit hotad och idag är situationen osäkrare än någonsin. Värmdö kommun som äger byggnaderna vill sälja rubb och stubb och därmed göra Anders Ljungberg och Kina Björklund och Per B Sundberg och de andra hemlösa. Konsekvenserna skulle vara förödande för det svenska konstgodset. Just nu utreds om Ateljéföreningen, där konstnärerna ingår, skulle kunna övertaga fastigheterna men den ekonomiska frågan är fortfarande svårlöst.

”Planerna på att sälja ateljélokalerna där det tillverkats världskänd keramik i 150 år har kantats av protester. Den styrande alliansen har uppvaktats med över 7 000 namnunderskrifter, demonstranter har tågat och i sociala medier har upprop spridits. Nu väntas dock husen säljas till ett privat fastighetsbolag…”(Dagens Nyheter, 15 april 2018)

För att visa vilken unik kraft och skönhet som Gustavsbergs Studion besitter och för att understryka den nationella betydelse som G-studion faktiskt har, så visar Galleri Kammaren nu ett generöst urval av produktionen i ateljéerna. Ett dussin konsthantverkare - idag arbetar man i alla sorters material - medverkar med närmare 100-talet objekt, alltifrån vardagliga bruksföremål till unika silverskulpturer. Deltagande konstnärer: Barbro Johansson, Kina Björklund, Åsa Lindström, Caroline Södergren, Linn Sjöstedt, Monica Johansson, Anders Ljungberg, Inger Andersson, Malin Stocke Wikström, Malin Floyd Welin, Petra Skogh.

Utställningen pågår till 19 januari 2019

torsdagar 14:00-17:00
fredagar 14:00-17:00


G L A S B I T A R

Utställning med Annika Jarring

Glas, keramik, tenn

Affisch GLASBITAR.jpg

18 maj - 9 juni 2018

Vernissage fredagen 18 maj kl 16-19
med Annika Jarring på plats!

1990-talet var ett sällsynt kreativt decennium i Sverige, det föddes konstnärer i musikbranschen och konsten och designen som aldrig förr. Ett av de nya namnen på allas läppar var glasformgivaren Annika Jarring. Med sina "omöjliga" glaspjäser i planglas och silikonmassa väckte hon stor uppmärksamhet. Jarring är representerad med ett sådant unikt arbete på Nationalmuseum.

Förutom glas arbetar hon i keramik och tenn - för Firma Svenskt Tenn i Stockholm har hon gjort arbeten som närmast blivit ikoniska och som nu visas på Kammaren.

På galleriet gör vi och Jarring ett första försök till retrospektiv utställning när hon kommer till Galleri Kammaren i Lund och visar ett stort urval ur sin omfattande produktion. Utställningen har vi kort och gott döpt till GLASBITAR. Kammaren är stolta över att hon valt just våra 18 kvadratmeter som spelplats. Till vernissagen fredagen 18 maj kommer Annika ned från glasriket i Småland och ger Kammarens publik chans att på plats få lyssna till ett samtal mellan henne och galleristerna.

Utställningen GLASBITAR pågår från fredagen 18 maj till lördagen 9 juni. 

Annika Jarring med "Samlaren" portfölj i glas 2012 och Pia SvH med "Skrin" i stengods 2014.
Annika Jarring beskriver och signerar sitt glas på Kammaren.
Galleristerna P&S Staffan Bengtsson och Pia Staël von Holstein.


 

Ä L S K A D E   T E K A N N A

55 tekannor av 15 konstnärer

Finissage 11.00-14.00, 10 mars 2018
Lilla Fiskaregatan 23 Lund


Årets andra utställning på Galleri Kammaren visar 55 moderna svenska tekannor signerade våra främsta konstnärer. Unika keramiska tekannor har blivit något av det svenska konsthantverkets articles préférés. Formgivare som Signe Persson Melin, Stig Lindberg, Inger Persson och Rolf Sinnemark har med åren skapat tekannor som räknas till deras främsta arbeten. Vardagsföremål som utformats till klassiska skulpturer. 

Deltagande konstnärer:
Gösta Gräs, Inger Persson, Rolf Sinnemark, Stig Lindberg, Erich och Ingrid Triller, Elna-Karin Helgesson, Signe Persson Melin, Gunnar Nylund, Gunnar Hansson, Getten Holm, Hertha Bengtson, Bente Brosböl Hansen, Ulrica Hydman Vallien, Else Adrian, Thomas Anagrius.

Från Österlen kommer Elna-Karin Helgesson, som visar en samling dagsfärska tekannor från sin ateljé vid Backåkra. Ulrica Hydman Vallien representeras av en unik kanna från 1960-talet samt av tre nya oljemålningar med kannan som inspirationskälla.

Utställningen ÄLSKADE TEKANNA fortsätter sin vandring till Österlens Museum, Simrishamn 29 mars-30 september 2018.

 Elna-Karin Helgessons tekannor skvallrar på stan…

Elna-Karin Helgessons tekannor skvallrar på stan…

På Galleri Kammaren ställer vi ut en rik samling av kannor tillverkade av totalt 15 konstnärer. Bland annat visar vi en komplett klunga av Inger Perssons jubilerande POP-kanna i starka färger från 1968. Till utställningen har Galleri Kammaren tagit fram en "perfekt tebricka" med POP-kannan i en begränsad upplaga som finns till försäljning under utställningsperioden.

  Pia & Staffan

Pia & Staffan

  Gunnar Nylund ”handväska”, enda kända exemplaret

Gunnar Nylund ”handväska”, enda kända exemplaret

  Inger Persson fotograferad med sina älsklingar från 1968

Inger Persson fotograferad med sina älsklingar från 1968

  Signe Persson Melin, en av de första

Signe Persson Melin, en av de första

  Signerad 1951 med flundra

Signerad 1951 med flundra

  Stig Lindberg signerade med Studiohand 1960-tal

Stig Lindberg signerade med Studiohand 1960-tal

- När vi började inventera vårt projekt med tekannor trodde vi nog aldrig att vi skulle få ihop hela denna grädda av eliten, säger Staffan Bengtsson. Själv får jag aldrig nog av de färgstarka POP- kannorna av Inger Persson som ju fyller 50 bast i år.

-Jag är stolt över att vi har så många unika kannor av Signe Persson Melin, som i mina ögon är något av tekannornas Grand old lady, påpekar Pia Stael von Holstein som driver Galleri Kammaren tillsammans med Staffan Bengtsson. Gösta Gräs är en annan konstnär som är värd att lyfta fram på nytt.

-I sista stund ramlade det in en handmålad kanna från Ulrica Hydman Valliens ateljé på 1960-talet. Är hon fräckast av alla?

-Mest personlig och konstnärlig i alla fall, säger Pia. Under alla omständigheter en unik samling föremål som det nu ska bli roligt att visa för en bredare publik! 


ÖGONSTENAR / Apple of my Eye

Premiär på Galleri Kammaren för samtida svensk smyckekonst

33 olika material av 33 olika konstnärer

Utställningen förlängs 2 december 2017 - 21 januari 2018, Lilla Fiskaregatan 23 Lund, öppet söndag 12.00 - 15.00.
Därefter vandrar utställningen vidare till Vida Museum & Konsthall på Öland 28 april - 24 juni 2018. 

- Det känns spännande att presentera moderna smycken som konstföremål och som går att använda. Smyckena blir en del av ens personliga dresskod. Internationella museer och samlare intresserar sig för modern smyckekonst och gör sina inköp, även i Sverige. Kammaren känner sig stolt över att kunna visa dessa smycken i framkant. Säger Pia Stael von Holstein som startade Kammaren 2016. Tillsammans med Staffan Bengtsson, mest känd för sin populära K-Märkt-serie på tv, tar hon nu Kammaren vidare och öppnar alltså Galleri Kammaren. Som är tänkt att ge Lund mer av samtida konst och design.

-Men vi kommer också att plocka upp ett och annat antikt och modernt föremål ur historien, lovar Staffan Bengtsson, själv förtjust i popkonstens och det moderna konsthantverkets epoker.

- Smyckeutställningen är ett samarbete med Galleri Platina i Stockholm och det ska bli oerhört roligt att se hur Lundapubliken reagerar på smycken som är allt annat än minimalistiska och traditionella. Wiwen Nilsson skulle häpna över de nya smyckematerialens möjligheter, säger Pia Stael von Holstein och lovar att 2018 kommer att bli ett ännu mer kreativt och händelserikt år på Kammaren. 
 

Deltagande konstnärer:
Karin Roy Andersson, Rut-Malin Barklund, Lena Bergestad Jonsson, Dovile Bernardisiute, Lisa Björke, Sofia Björkman, Rebecca Deans, Jenny Edlund, Sonja Ekman, Linnéa Eriksson, Adam Grinovich, Karin Gyllerfelt, Castello Hansen, Daniela Hedman, Hanna Hedman, Aud Charlotte Ho Sook Sinding, Catarina Hällzon, Agnes Larsson, Mia Larsson, Hanna Liljenberg, Helena Johansson Lindell, Helena Lindholm, Agnieszka Knap, Åsa Lockner, Anna Norrgrann, Lena Olson, Chatrine Rinman, Margareth Sandström, Sanna Svedestedt Carboo, Ulrika Svärd, Mona Wallström, Annika Åkerfelt, Amanda Åkermo

Material:
Aluminium, Corian, Hundhår, Emalj, Glas, Guld, Gummi, Horn, Jord, Järn, Kol, Konstruerad korall, Koppar, Stearin, MDF, Papper, Plast, Plywood, Porslin, Pärlemor, Skinn, Sand, Silicon, Oxiderat silver, Silver, Musselskal, Sten, Stål, Tagel, Textil, Titan, Trä, popkorn

Fotografierna är tagna av fotograf Kristian Pohl.

För uppgifter om konstnärernas cv och smyckepris vänligen kontakta galleriet på info@kammaren.org

Under utställningsperioden kommer workshops att äga rum på Kammaren.

 Karin Gyllerfelt, textil

Karin Gyllerfelt, textil

 Sofia Björkman, plast

Sofia Björkman, plast

 Agnes Larsson, kol / Lena Olson, trä

Agnes Larsson, kol / Lena Olson, trä

 Amanda Åkermo, hår

Amanda Åkermo, hår

 Lisa Björke, koppar

Lisa Björke, koppar

 Mia Larsson, musselskal

Mia Larsson, musselskal

 Jenny Edlund, horn

Jenny Edlund, horn

 Karin Roy Andersson, frön

Karin Roy Andersson, frön

 Margareth Sandström, guld

Margareth Sandström, guld

 Anna Norrgrann, aluminium

Anna Norrgrann, aluminium

 Hanna Liljenberg, papp

Hanna Liljenberg, papp

 Adam Grinovich, stål

Adam Grinovich, stål

 Charlotte Sinding, silikon

Charlotte Sinding, silikon

 Mona Wallström, plywood

Mona Wallström, plywood

 Rebecca Deans, jord

Rebecca Deans, jord

 Helena Lindholm, tagel

Helena Lindholm, tagel

 Lena Bergestad Jonsson, titan

Lena Bergestad Jonsson, titan

 Catarina Hällzon, sand

Catarina Hällzon, sand