Foredrag.jpeg

Föredrag ”Falskt eller äkta”, Höör september 2015

Föredrag om konst och konsthantverk

Intresset för vårt kulturarv ökar stadigt och med det vår nyfikenhet om historiken kring föremålen som omger oss. På Kammaren anordnar jag föredragsaftnar om konst och antikviteter för grupper runt 15 personer. 

Populärt är också större arrangemang anordnade av föreningar, bibliotek och läsecirklar i ämnen som ”Vad är Falskt eller Äkta?”, ”Antika svenska smycken” och ”1700-talets plats i vårt kulturarv”. Om kinesiskt porslin och konsthantverk talar jag mer än gärna!

 
 

 
 

Kammaren presenterar våren 2017

Staffan Bengtsson & Pia Staël von Holstein

Aktuella föredrag/talk shows

  • Kopian och originalet

  • Om det fula och det vackra

  • Bli ett riktigt proffs på auktioner!

Pia Staël von Holstein känner de flesta igen som en av Antikrundans kunnigaste experter. Hon har arbetat som sakkunnig i auktionsvärlden i 25 år och de senaste 7 som vd för Skånes Auktionsverk. Pia driver idag värderingsföretaget Kammaren i Lund. 

Staffan Bengtsson är välkänd tv-producent och har bland annat varit chefredaktör för tidskriften Form. På svt har han gjort program som K-Märkt och Bästa Formen. Han har författat ett 15-tal böcker om form och samtidshistoria. I julhelgen kunde vi se hans K-Special om Drottningholms slottsteater.

Tillsammans är vi oslagbara!

 
 

Kopian och Originalet

Konst- och designhistorien är som ett slagfält för originalverk och kopior. Förr i tiden fanns det nästan något charmigt med att kopiera de stora mästarnas arbeten men idag har det där på många sätt blivit industri och juridik och inte alls särskilt roligt. Problematiken med kopierade original drabbar till sist konsumenten. Det som vid första påseende kunde se ut som ett billigt ”fynd” blir i längden ofta en bitter besvikelse. Hållbarheten hos en kopierad Myranstol är till exempel långt ifrån originalets. Inte minst därför är det viktigt att reda ut begreppen i den här snårskogen.

Vårt föredrag berättar med hjälp av antika och aktuella exempel om detgivande och tagande som präglat formhistorien. När övergår en tradition att bli en kopia och kan kopian vara mer intressant än originalet? Att den danske designikonen Arne Jacobsen fått sin Myran-stol kopierad mer än en gång vet de flesta. Men hur var det med Jonas Bohlins berömda betongstol? Eller världens vackraste stol uppkallad efter general Sulla som dog sittande 78 f Kr?

"En blivande klassiker", skrev IKEA när de 2011 presenterade rottingstolen ”Storsele” med "design Carl Öijerstam". Den danska stolen ”Monet” har funnits sedan 1950-talet… Kopia? Original? Blivande klassiker?!


Om det fula och det vackra

Att prata SMAK är nästan förbjudet i vår kultur. Åtminstone om man, som vi, är proffs. Då är alla smakdiskussioner liksom "osakliga" och "ej korrekta". Samtidigt vimlar det av SMAKPOLISER runt om i buskarna också bland våra kollegor och bland formgivare och arkitekter. Hur blev det så?

I vårt föredrag visar vi hur smakidealen har förändrats och vad som konstituerar "det fula" och "det vackra". Vi berättar om porslin från 1700-talet och dansbandskostymer från 1970-talet. Om Hötorgsmålningar och Gyllene snittet. Om skönhetsbegrepp i historien och om trender från vår egen nutid. Varför skrattade vi åt utsvängda jeansben på 1990-talet och varför går vuxna människor omkring med dyra "trasiga" märkesjeans 2017?

Människans behov av skönhet är elementärt. Därför hamnar vi ständigt i samtal om vad som är fult och vad som är snyggt. Vackra saker lever längre, hävdar några. Fula saker behöver man inte vara så rädd att ha sönder, hävdar andra.

Vi tar tjuren vid hornen och ger vår syn på saken, subjektivt och med gott om hårdkokta exempel!

Jugend... ...eller Philippe Starck? 


Bli ett riktigt proffs på auktioner!

Handlar ni på auktioner? På nätet? Allt fler av oss handlar sina käraste föremål på auktion. Flitigast är skåningar och stockholmare. Och marknaden växer starkt för varje år. Då kan det väl vara på tiden att vi lär oss hur auktionskulturen funkar?

Vi har själva många gånger varit både säljare och köpare på auktionsmarknaden. I båda rollerna finns det fallgropar att undvika och vinster att ta hem. För att lyckas är det inte dumt att känna till spelregler och smarta drag.

Vårt föredrag lotsar åhöraren runt på befintliga auktionstorg och ger användbara och smarta råd. Kan man få sin fåtölj eller målning för tre tusen istället för sex tusen känns affären dubbelt så lyckosam. I stridens hetta går det snabbt ibland och då har "proffset" större chans än amatören att ro hem sitt utrop.

Utan att lämna några garantier vågar vi påstå att vi själva gjort tillräckligt många tabbar för att nuförtiden vara hyggligt bra både som säljare och köpare.

Pia Staël von Holstein i auktionstagen

Pia Staël von Holstein i auktionstagen

Staffan Bengtsson i talartagen

Staffan Bengtsson i talartagen

Längd: 60 minuter 

Arvode: Enligt överenskommelse

P&S Föredrag/talk show kan också skräddarsys utifrån specifika önskemål

Kontakta oss

Staffan +46 70 333 86 76 

Pia +46 70 273 89 75